UMC Utrecht

High & Intensive Care bij UMC innoveert met bokswand van De Ridder Safe & Secure op de afdeling

Op de HIC van het UMC Utrecht verblijven jongeren die in acute crisis verkeren, en hierdoor soms een gevaar voor zichzelf of hun omgeving vormen. Ontladen in de vorm van beweging is voor veel jongeren effectief, waardoor het team van de HIC op zoek ging naar manieren waarop de jongeren op een gecontroleerde manier boos mochten zijn. En dat vonden ze in de bokswand, geplaatst door De Ridder Safe & Secure. Kelly Verschoor, Senior HIC verpleegkundige, legt je in dit artikel uit waarom de jongeren en haar team hier zo veel baat bij hebben!

Op de HIC in het UMC Utrecht verblijven jongeren van 12 tot 18 jaar met hele diverse problematiek.Opname kan vrijwillig of gedwongen zijn, en er is een combiteam aanwezig dat 24 uur per dag zorg biedt. “We bieden crisiszorg, waarbij het hoofddoel is om de crisis waarin de jongeren verkeren af te wenden. We streven naar opnames van maximaal 3 weken, waarna de zorg ambulant, bijvoorbeeld bij de jongeren thuis, voortgezet wordt,” legt Kelly uit.

Als Senior verpleegkundige op de High & Intensive Care (HIC) afdeling, heeft Kelly zowel zorginhoudelijk als zorg-overstijgende taken. Samen met haar senior collega’s is ze bovendien verantwoordelijk voor de jongeren op de afdeling vanaf de opname tot het moment van ontslag.

“Met de jongeren onderzoeken we hoe ze op hun eigen emoties reageren, en hoe ze omgaan met tegenslagen. Vaak is dit adequaat, en gaan we samen op zoek naar een effectievere omgang. Bijvoorbeeld aan de hand van een emotiewerkplan: een soort handleiding die jongeren helpt met hun eigen emoties om te gaan. We zoeken met de jongeren naar perspectief en hoop wanneer ze niet goed weten hoe ze moeten leven en hierdoor een gevaar vormen voor zichzelf.”

De bokswand: veilig en gecontroleerd ontladen

“Wanneer de jongeren met emoties of frustraties zitten, vinden ze vaak ontlading in beweging. Een wandeling is meestal onvoldoende. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een manier waarop de jongeren veilig kunnen ontladen, zonder risico op letsel of schade. We hebben verschillende opties overwogen, zoals een bokszak of bokspaal. Dit vroeg echter om te veel toezicht, terwijl we de jongeren juist ruimte willen bieden en veilig ontladen toegankelijk willen maken,” vertelt Kelly.

Collega’s van Kelly zagen tijdens een werkbezoek aan de belevingsruimte van De Ridder Safe & Secure de zachte wandbekleding, en waren laaiend enthousiast. “Zo zijn we er eigenlijk bij gekomen om één wand te bekleden met de zachte wandbekleding, een zogeheten ‘bokswand’. Doordat de muur in zijn geheel van zacht, brandvertragend CMHR-schuim gemaakt is, kunnen de jongeren zich er helemaal tegenaan werpen. Als ik de jongeren vertel over de bokswand, kunnen ze zich er niets bij voorstellen. ‘Mogen wij daar gewoon op slaan?’ vragen ze dan vol verbazing aan me. En alle jongeren ervaren het naar eigen zeggen positief, als een fijne manier om spanning te ontladen.”

Comfortroom om te ontspannen

De bokswand is geplaatst in de comfortroom op de afdeling, waar alle patiënten vrij in kunnen lopen. Dit is een fijne ruimte waar jongeren zich kunnen terugtrekken, met o.a. een sterrenprojector, zitzak, schommelstoel, plant en spelletjes. “Door de bokswand mogen de jongeren letterlijk discomfort ervaren. Het gebeurt geregeld dat de jongeren na het ontladen in de zitzak ploffen en dat de tranen loskomen. Ze hoeven hier niet te worden beperkt, de hele opname is al zo beperkend voor ze,” vertelt Kelly.

De veilige manier van ontladen brengt veel voordelen met zich mee. Waar jongeren anders hoofdbonken of hun vuisten kapotslaan tegen de muren en deur van hun slaapkamer, kan dit nu op een toegankelijke manier die géén letsel of geluidsoverlast veroorzaakt en schade aan de afdeling voorkomt. De bokswand biedt Kelly en haar collega’s ook handvaten om in een crisissituatie zelf een veilige omgeving aan de jongeren te bieden: de beweging van het hoofdbonken mag er zijn, maar dat kan ook op een manier die niet pijnlijk is.

Een innovatieve oplossing

De HIC van het UMC Utrecht is onze eerste klant die de zachte wandbekleding op deze manier inzet. Normaliter wordt deze in combinatie met zachte vloerbekleding gebruikt in isoleercellen, time-outruimtes en separeerruimtes. De zachte wandbekleding kan in iedere RAL-kleur worden afgewerkt. “Wij hebben voor een kleur uit ons eigen kleurenpallet gekozen, welke bestaat uit verschillende kleuren die bewezen kalmerend werken,” aldus Kelly.

De hele afdeling heeft een open, huiselijke uitstraling. Jongeren kunnen zich op de afdeling vrij bewegen en er is een open balie, die het toegankelijk maakt een verpleegkundige of sociotherapeut aan te spreken. “Het is heel belangrijk dat we benaderbaar zijn voor de jongeren, want ze voelen van nature al een hoge drempel om gevoelens uit te spreken. Van de open sfeer plukken we zeker de vruchten: we merken dat we sneller dingen oppikken, waardoor we op tijd kunnen bijsturen.”

Meer weten over de mogelijkheden?

Kom gerust eens langs in onze belevingsruimte, en laat je net als de collega’s van Kelly onder het genot van een kop koffie inspireren door vernieuwende en bewezen oplossingen voor een humane leefomgeving. Heb je specifieke vragen over de zachte wandbekleding of zoek je naar een andere oplossing? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

Gerelateerde klanten cases

Klantcase

Esdégé-Reigersdaal

Bij Esdégé-Reigersdaal krijgen mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking de ruimte zichzelf te kunnen zijn en te ontplooien waar

Meer info

Klantcase

Severinus

Severinus is een in Veldhoven gevestigde zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar hoe lukt het de zorgorganisatie om

Meer info

Klantcase

Fivoor FHIC

Bij de Forensische High & Intensive Care (FHIC) heeft het De Ridder Safe & Secure team de ICU (Intensive Care

Meer info

Scroll naar boven

De Ridder Safe and Secure

Sample box

Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan via het formulier kosteloos de Safe & Secure SampleBox aan en ontdek het zelf!

Samplebox formulier (#4)