Ben je al klaar voor de nieuwe fase van de SUP-wet per 1 januari? Gebruik onze checklist!

Per 1 januari 2024 gaat de volgende fase van de SUP-wet in Nederland in. Kortgezegd houdt dit in dat kunststofhoudende wegwerpverpakkingen voor directe consumptie op locatie verboden worden, met uitzondering van hoogwaardig recyclebare verpakkingen. Is jouw organisatie al goed voorbereid? Jet Kolkman, Brand Manager van Verive, expert in duurzame voedselverpakkingen, helpt je op weg met de checklist SUP-wet.

Maak een afspraak

Voor de belevingsruimte

Voel zelf hoe het anders kan! Kies voor een vertrouwde omgeving die is voorbereid op iedere situatie. Het is mogelijk met de producten van Ridder Safe & Secure. Voor onderstaande zeven ruimtes bieden wij een complete inrichting. Uiteraard leveren wij ook maatwerk voor andere ruimtes. Wij gaan hierover graag met u in gesprek. Klik op de kamers voor meer informatie.

Specialist in de markt

Voor ingesloten

Passende oplossing

Voor uw situatie

Maatwerk

In veel gevallen een optie

Veiligheid

In het echt ervaren

Nu de SUP-wet steeds meer impact heeft op de dagelijkse gang van zaken in instellingen, willen we je blijven ondersteunen bij de implementatie, Hoe controleer je nou goed of jouw organisatie conform de laatste richtlijnen werkt. We vroegen Jet Kolkman om advies. Als Brandmanager bij Verive, net als De Ridder onderdeel van de Bunzl groep, houdt zij zich elke dag bezig met duurzame voedselverpakkingen. ‘Ik krijg veel vragen van instellingen waar ze moeten beginnen bij implementatie van de nieuwe regelgeving” vertelt Jet. “Daarom hebben we deze checklist gemaakt.”

Check 1 Locatie

Ga na op welke plekken binnen de organisatie je op locatie consumeert. Denk aan de personeelskantine, maar ook de koffiemachines op de gang en openbare ruimtes waar gegeten en gedronken kan worden. Een afhaallocatie valt hier niet onder.

Check 2 Uitzondering

Ga na of deze plekken onder een uitzondering vallen. Voor gesloten instellingen, plekken waar patiëntcontact plaatsvindt en op gangen in campussen, waar afhaalconsumpties als to-go mogen worden beschouwd, gelden uitzonderingen op het verbod.

Check 3 Verpakkingen

Ga na hoe het eten en drinken geserveerd wordt. Gebruik je herbruikbare verpakkingen of servies? Of staan er nog wegwerpbekers in de kantine en naast het koffiezetapparaat?

Check 4 Kunststof

Check of jouw wegwerpverpakkingen kunststof bevatten. Wegwerpbekers voor warme dranken bevatten bijvoorbeeld altijd polymeren: anders is de beker niet vloeistofdicht. Maar ook saladebakken, soepbekers, hamburgerdozen en trays voor vettige snacks bevatten vaak een coating op basis van polymeren. Deze mogen dus niet meer gebruikt worden voor consumptie op locatie. Er zijn ook veel wegwerpverpakkingen die geen kunststof bevatten en nog wél mogen, zoals ongecoat houten bestek en houten roerstaafjes en maaltijdbakken zonder coating.

Check 5 Alternatieven

Ga op zoek naar een alternatief voor kunststofhoudende wegwerpverpakkingen. In sommige gevallen kan dit een niet-kunststofhoudende wegwerpverpakking zijn, in sommige gevallen is overgaan op herbruikbaar nog de enige optie. In het assortiment van Verive vind je SUP-proof disposables en verschillende vaatwasser- en magnetronbestendige herbruikbare PP koffiebekers en maaltijdbakken, die aan het einde van hun levensduur volledig recyclebaar zijn bij het plastic afval.

Check 6 Processen

Richt je processen in op herbruikbaar. Heb je al vaatwassers op locatie, of kunnen deze geplaatst worden? Is de kans groot dat je de verpakkingen na gebruik weer terugkrijgt, of kun je beter met een token- of statiegeldsysteem gaan werken? Hoe ga je de gebruikte bekers en verpakkingen inzamelen?

Eerdere berichten over de SUP-wet

Al eerder schreven we over de SUP-wet, over de inhoud van de wet en de verwachte tijdlijn voor de implementatie. Lees deze informatie hier terug:

Meer informatie

Heb je nog vragen over de invoering van de volgende fase van de SUP-wet of heb je hulp nodig in de zoektocht naar passende alternatieven? Het team van Verive heeft alle expertise en kennis in huis om jou te helpen met de overgang van wegwerp naar hybride of herbruikbaar. Neem voor passend advies en een zorgeloze implementatie gerust contact met de experts op, via jouw contactpersoon bij De Ridder BV of direct via info@verive.eu. Wil je alvast een duik nemen in het duurzame assortiment van Verive? Op de Verive website vind je een breed assortiment. Deze producten komen allemaal met een groene garantie. Ze zijn gemaakt van hernieuwbare of gerecyclede  bronnen. Na gebruik zijn de producten herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar. Het assortiment van Verive wordt ook verantwoord ingekocht. Alle producten kun je gewoon via je vertrouwde De Ridder contactpersoon bestellen.

Benieuwd naar alle producten in deze categorie?

Wat zit er in de Safe & Secure SampleBox?

Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan via onderstaande button kosteloos de Safe & Secure SampleBox aan en ontdek het zelf!

Zoeken in website

Onze actieve sectoren

Klantencases

Contact

Scroll naar boven

De Ridder Safe and Secure

Sample box

Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan via het formulier kosteloos de Safe & Secure SampleBox aan en ontdek het zelf!

Samplebox formulier (#4)