Het problematische milieueffect van rondzwervend plastic wordt steeds duidelijker. Om deze reden moet iedere organisatie in Europa vanaf 3 juli 2021 voldoen aan de Single Use Plastics (SUP) wetgeving. Er zullen verschillende stappen volgen waarin er aanvullende regels van toepassing worden. In dit artikel leest u wat er wordt verwacht van ondernemend Nederland en wat dit voor u betekent.
In een detentie-omgeving waar cliënten kort of op onregelmatige basis verblijven, kan de keuze worden gemaakt voor disposable servies en bestek. Tot voor kort waren veruit de meeste disposable borden, rietjes, roerstaafjes, vorken, messen en lepels gemaakt van kunststof materialen als polystyreen en polypropyleen. Doordat dit lichte en kleine voorwerpen zijn, komen ze makkelijk terecht in de natuur of in de zee. Voor deze Single Use Plastics moet dus een alternatief komen, zo heeft de Europese Unie besloten.
Maar liefst 80% van het zwerfafval dat in de zee belandt bestaat uit kunststof producten. Het wegwerpplastic dat in de zee belandt, neemt jaarlijks toe. Dit milieuprobleem noemen we de plastic soep. De reden dat de plastic soep problematisch is, is dat plastic giftige stoffen bevat en dat het materiaal zeer langzaam afbreekt in de natuur. Voor dieren die in of bij de zee leven is dit erg gevaarlijk. Bovendien kunnen er plasticresten in voedsel terechtkomen. De Europese Unie heeft besloten in actie te komen en de oorzaak van de plastic soep te bestrijden.
In oktober 2018 heeft het Europees Parlement ingestemd met het verbod op single use plastics in de EU. Hiermee worden kunststof producten die bestemd zijn voor eenmalig gebruik verbannen van de markt. Alle EU-landen moeten uiterlijk op 3 juli 2021 de richtlijn overnemen in hun nationale wetgeving. In Nederland is dit opgenomen in het “Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik”.
Alternatieve grondstoffen voor kunststoffen polystyreen, polypropyleen, PLA en CPLA zijn bijvoorbeeld hout, palmblad, karton, bamboe en pulp. Bio-kunststoffen vormen dus geen geschikt alternatief. Al het disposable servies en bestek van De Ridder Safe & Secure is – nu al – gemaakt van materialen die voldoen aan de SUP wetgeving. U kunt er daarnaast natuurlijk ook voor kiezen om de overstap te maken naar herbruikbare producten. In een detentie-omgeving is het belangrijk dat de kwaliteitseisen hoog zijn, zodat er geen schade met het bestek en servies kan worden aangericht en het bestand is tegen zwaar gebruik. Het Soft line servies en bestek is dan ook het overwegen waard.
Volgens het Ontwerpbesluit zoals op 25 juni 2020 is gepubliceerd zal de SUP-regeling volgens onderstaande stappen worden geïmplementeerd. Het kan dus dat de definitieve regelgeving verandert. Bovendien kunnen verschillende EU lidstaten de SUP-regeling op een andere manier vormgeven.
De belangrijkste stappen:
Om ieders veiligheid op zulke momenten te waarborgen, dient er aandacht te worden besteed aan alle voorwerpen en materialen in de omgeving van de cliënt. Daarom wordt er in dergelijke situaties vaak gekozen voor antischeurkleding.
Wanneer een inrichting wordt blootgesteld aan destructief gedrag, zoals in gesloten instellingen het geval kan zijn, volstaat regulier meubilair doorgaans niet.
Voor het borgen van de veiligheid in een (gesloten) instelling is het belangrijk dat de producten en artikelen die gebruikt worden door de client veilig en bestand zijn tegen destructief gedrag.
Maak een afspraak
Voel zelf hoe het anders kan! Kies voor een vertrouwde omgeving die is voorbereid op iedere situatie. Het is mogelijk met de producten van Ridder Safe & Secure. Voor onderstaande zeven ruimtes bieden wij een complete inrichting. Uiteraard leveren wij ook maatwerk voor andere ruimtes. Wij gaan hierover graag met u in gesprek. Klik op de kamers voor meer informatie.
Voor ingesloten
Voor uw situatie
In veel gevallen een optie
In het echt ervaren
Blijf altijd op de hoogte van nieuwe producten, nieuwe ontwikkelingen en het laatste nieuws. Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1x per maand.