Bewegen houdt je brein gezond

Bewegen is goed voor je lichaam, dat weten we allemaal. Maar wist je dat bewegen ook goed is voor je brein? Dat is de boodschap die prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, al jaren uitdraagt. In dit artikel zetten we de belangrijkste statements van Erik Scherder over de positieve invloed van bewegen op het brein op een rijtje.

Maak een afspraak

Voor de belevingsruimte

Voel zelf hoe het anders kan! Kies voor een vertrouwde omgeving die is voorbereid op iedere situatie. Het is mogelijk met de producten van Ridder Safe & Secure. Voor onderstaande zeven ruimtes bieden wij een complete inrichting. Uiteraard leveren wij ook maatwerk voor andere ruimtes. Wij gaan hierover graag met u in gesprek. Klik op de kamers voor meer informatie.

Specialist in de markt

Voor ingesloten

Passende oplossing

Voor uw situatie

Maatwerk

In veel gevallen een optie

Veiligheid

In het echt ervaren

Bewegen stimuleert de bloedtoevoer naar het brein

Een van de belangrijkste effecten van bewegen op het brein is dat het de bloedtoevoer naar het brein verhoogt. Dit betekent dat er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de hersencellen worden gebracht, waardoor ze beter kunnen functioneren. Bovendien verlaagt bewegen de bloeddruk en het cholesterolgehalte, waardoor de kans op hart- en vaatziekten en beroertes afneemt1.

Bewegen stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen

Een ander belangrijk effect van bewegen op het brein is dat het de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleert. Dit proces heet neurogenese en vindt vooral plaats in de hippocampus, het gebied in het brein dat verantwoordelijk is voor het geheugen en het leren2. Door te bewegen zorg je er dus voor dat je brein zich blijft vernieuwen en dat je geheugen beter wordt.

Bewegen stimuleert de verbindingen tussen hersencellen

Nog een belangrijk effect van bewegen op het brein is dat het de verbindingen tussen hersencellen stimuleert. Dit proces heet synaptogenese en zorgt ervoor dat de hersencellen beter met elkaar kunnen communiceren. Dit heeft een positieve invloed op de cognitieve functies, zoals aandacht, concentratie, planning, probleemoplossing en creativiteit3. Door te bewegen zorg je er dus voor dat je brein flexibeler en efficiënter wordt.

Bewegen stimuleert de aanmaak van gelukshormonen

Een laatste belangrijk effect van bewegen op het brein is dat het de aanmaak van gelukshormonen stimuleert. Dit zijn stoffen zoals endorfine, dopamine en serotonine, die een rol spelen bij het reguleren van de stemming, het beloningssysteem en het stressniveau4. Door te bewegen zorg je er dus voor dat je je beter voelt, meer plezier hebt en minder last hebt van angst en depressie.

Conclusie

Bewegen is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je brein. Door regelmatig te bewegen zorg je ervoor dat je brein gezond blijft, dat je cognitieve functies verbeteren, dat je geheugen beter wordt en dat je je gelukkiger voelt. Erik Scherder raadt aan om minstens een half uur per dag matig intensief te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Dit kun je het beste doen in de ochtend of in de middag, want dan is je brein het meest ontvankelijk voor de positieve effecten van bewegen. Dus waar wacht je nog op? Trek je schoenen aan en ga naar buiten!

Meer weten? Kijk eens op de website Bewegen voor je Brein. Daar vind je meer informatie!

1. Home – Bewegen voor je brein

2. Erik Scherder – Het Fitte Brein

3. Het dansende brein: Erik Scherder – EO

4. MAX Masterclass: Erik Scherder geeft tips voor een fit brein

Benieuwd naar alle producten in deze categorie?

Wat zit er in de Safe & Secure SampleBox?

Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan via onderstaande button kosteloos de Safe & Secure SampleBox aan en ontdek het zelf!

Zoeken in website

Onze actieve sectoren

Klantencases

Contact

Scroll naar boven

De Ridder Safe and Secure

Sample box

Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan via het formulier kosteloos de Safe & Secure SampleBox aan en ontdek het zelf!

Samplebox formulier (#4)