Arrestantencomplex Borne

In het arrestantencomplex in Borne komen dagelijks arrestanten binnen, die hier in de eerste instantie voor aanhouding en onderzoek komen. Ruim 2 jaar geleden is er in het arrestantencomplex een Soft cel bekleed door de Ridder Safe & Secure. Benieuwd wanneer deze wordt ingezet en hoe deze bevalt? U leest het in dit artikel.

Veilig en vertrouwd

Als Assistent Beveiliging B is Ben onder meer verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid van arrestanten, collega’s en bezoekers vanuit andere instanties. Maar naast het surveilleren van het gebouw en in de gaten houden van de camerabeelden draagt Ben ook zorg voor de arrestanten. “We zorgen ervoor dat arrestanten en verdachten in goede orde worden overgedragen: verzorgd en voorzien van eventuele nodige medicatie. We zetten ons te allen tijde in om de rechten en plichten van verdachten te waarborgen”, vertelt Ben.

Er komen onder andere arrestanten binnen die een vernieling of overval gepleegd hebben. Ook komen er af en toe veroordeelden binnen die zijn aangehouden voor justitie. Zij zijn eerder al veroordeeld door de rechter maar moeten hun straf nog uitzitten. De arrestanten/verdachten verblijven 6 tot 9 uur in het arrestantencomplex, afhankelijk van de ernst van de overtreding of het misdrijf. Dit kan met maximaal 3 keer 24 uur verlengd worden wanneer het onderzoek nog niet is afgerond. Verblijven zijn dus altijd van korte duur.

De dronkenmanscel

Soms zijn arrestanten/verdachten die binnenkomen erg verward, agressief of willen ze zichzelf iets aandoen. Voorheen verbleven deze verdachten in de zogenaamde dronkenmanscel, welke met een beveiligingscamera is uitgerust. Zo is er continu toezicht op de verdachte. “Het nadeel van zo’n dronkenmanscel is dat de muren en de vloer hard zijn, waardoor een verdachte die in extreme mate agressief of verward is zichzelf alsnog iets aan kan doen. Als beveiliging kunnen we deze persoon dan geen moment uit het oog verliezen”, legt Ben uit.

Arrestantencomplex Borne kiest voor de Soft celbekleding

De Soft celbekleding van De Ridder Safe & Secure vormde hier een uitkomst voor. Dit is een molestbestendige en waterdichte wand- en vloerbekleding die bestaat uit brandvertragend CMHR-schuim met een elastische polyurethaan coating. Door het zachte schuim kunnen gebruikers van de cel zich niet verwonden aan de wanden of vloer.

“Ik heb tot nu toe zelf twee ervaringen gehad met de Soft cel, en die zijn beide positief. In beide gevallen was de aangehouden verdachte verward en suïcidaal. Hierdoor vormden ze een gevaar voor zichzelf en voor anderen. Door het inzetten van de Soft cel hebben we de veiligheid van deze verdachten maximaal kunnen waarborgen. De problematiek van eventuele zelfbeschadiging wordt daarmee namelijk weggenomen.”

Soft cel bij uitstek geschikt in noodsituaties

De zachte cel wordt alleen ingezet wanneer het echt niet anders kan. Het is een noodredmiddel. “Er vindt altijd eerst overleg met de betreffende hulpofficier plaats voordat we iemand in de Soft cel plaatsen,” vertelt Ben. “Het is een ingrijpende maatregel, want in de zachte cel is er helemaal niets behalve een intercom. Arrestanten die hier verblijven hebben geen toegang tot enige afleiding en moeten altijd onder toezicht naar het toilet.”

Dat neemt niet weg dat de Soft cel wel degelijk een belangrijke rol vervult. “Gemiddeld op jaarbasis hebben wij 20 arrestanten per dag binnen in het gebouw. Die willen en moeten we allemaal de zorg en veiligheid bieden waar ze recht op hebben. De Soft cel draagt bij aan een veilige omgeving voor iedereen, en dat is het allerbelangrijkste.”

Wilt u meer weten?

Lees hier dan meer over wat de Soft celbekleding voor uw organisatie kan betekenen, of bekijk de video om te zien hoe deze op locatie gemonteerd wordt. Schroom niet om voor aanvullende vragen contact met ons op te nemen. Of kom een keertje langs in de belevingsruimte en ervaar de Soft celbekleding zelf!

Gerelateerde klanten cases

Klantcase

Arrestantencomplex Borne

In het arrestantencomplex in Borne komen dagelijks arrestanten binnen, die hier in de eerste instantie voor aanhouding en onderzoek komen.

Meer info

Klantcase

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers

In de Handhaving en Toezichtlocatie (HTL) van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, verblijven asielzoekers die door ernstig overlast-gevend gedrag niet

Meer info

Klantcase

UMC Utrecht

High & Intensive Care bij UMC innoveert met bokswand van De Ridder Safe & Secure op de afdeling Op de

Meer info

Scroll naar boven

De Ridder Safe and Secure

Sample box

Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan via het formulier kosteloos de Safe & Secure SampleBox aan en ontdek het zelf!

Samplebox formulier (#4)